Filarmonica Banatul

Filarmonica Banatul este clădirea în care au loc concertele de muzică clasică. Uneori, sala de concerte este folosită și pentru proiecții de film. În anii 2022 și 2023 aici au fost proiectate filme adaptate pentru nevăzători, în cadrul festivalului „Ceau, Cinema!”.
În urmă cu peste 100 de ani, în locul filarmonicii, aici era un cinematograf. Acesta a fost primul cinematograf din Timișoara. Se numea Mozgókép Színház, ceea ce tradus din maghiară înseamnă „Teatrul Imaginilor în Mișcare”. Se întâmpla un lucru frumos la acest cinematograf: cu banii pe care îi aduna din vânzarea biletelor, Primăria avea grijă de copiii orfani și de bătrânii din azil.
Apoi, cinematograful s-a dărâmat. Pe locul său s-a construit clădirea de astăzi a filarmonicii. Filarmonica are o orchestră simfonică, două coruri, dirijori și soliști.
Dacă am putea să o privim de sus, clădirea are forma literei T. Are parter și etaj. Fațada este acoperită în cărămidă aparentă. Stilul arhitectural în care este construită se numește art-deco.